Lean ja tuottavuusTyöyhteisö

Disruptio muokkaa tekemisen tapoja

Disruptio liittyy työn murrokseen. Usein disruption taustalla on teknologinen kehitys, joka antaa merkittävän mahdollisuuden tehostaa aiempaa tapaa tehdä jokutyötehtävä. Käytännössä tämä tehostuminen voi olla jopa monikymmenkertainen, eli aiempi viikon työmäärä saadaan tehtyä tunnissa. Tällä on vaikutuksensa myös ihmisten tekemän työn kysyntään ja globaaleilla markkinoilla myös työn hintaan.

Disruptio on jatkunut jo pitkään

Vaikka disruptio on viime vuosina yleistynyt käsitteenä, niin ilmiönä se on jatkunut jo pitkään. Taloustieteilijä Joseph Schumpeter kirjoitti luovasta tuhosta jo 1930-luvulla. Käytännössä teknologinen murros ja sen disruptoiva vaikutus työhön on jatkunut jo vuosisatoja aina teollisesta vallankumouksesta lähtien. Ei ole mitään perusteita uskoa, että työn tekemiseen liittyvä disruptio olisi päättymässä. Aiemmin disruptiota ovat vaikuttaneet höyrykoneen, painokoneen, puhelinyhteyksien ja sähkön keksiminen ovat aikanaan kiihdyttäneet disruptiota. Nyt ne otetaan itsestäänselvyyksinä.

Teknologisen kehityksen myötä tekoäly, alustatalous ja esineiden internet vaikuttavat merkittävästi disruptioon. Se kiihtyy dataan perustuvan analytiikan ja tietoteknologian käyttöönoton myötä.

Disruptio vaikuttaa myös markkinoihin

Tuotteiden ja palveluiden markkinat ovat jatkuvasti murroksessa. Usein disruptiolla on myös vaikutusta markkinahintoihin, siis siihen mitä jostain tuotteesta tai palvelusta ollaan valmiita maksamaan.

Käytännössä markkinahinta vähennettynä katteella on se kustannus, jonka tuotannontekijät saavat maksaa, jotta kyseistä tuotetta tai palvelua kannattaa ylipäänsä tuottaa. Jos työn yksikköhinta (euroa tunnissa) ei jousta alaspäin, tuotantoa täytyy tehostaa. Käytännössä muutaman prosentin parannus tuottavuudessa ei meinaa riittää, vaan tarvitaan radikaaleja innovaatioita muokata tekemisen tapaa ja muotoa. Toki esimerkiksi Lean-filosofiaan perustuva jatkuva parantaminen on tärkeää, mutta toimintaympäristön ja toimialojen kilpailun suuressa murroksessa se yksistään ei meinaa riittää.

Digitaalinen transformaatio edistää työnmurrosta

Teknologian mahdollisuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen on monissa työyhteisöissä ajankohtaista. Digitaalinen transformaatio vie teknologian hyödyntämistä organisaatioissa eteenpäin. Kyse on luonteeltaan investoinneista, joille odotetaan takaisinmaksua. Tämä johtaa siihen, että työtä pitäisi aidosti saada tehostettua ja sen tuottavuutta parannettua. Vain tämä turvaa työllisyyden ja toiminnan kannattavuuden pitkällä aikavälillä.

Miten voimme olla avuksi?

Toteutamme työyhteisön kehittämiseen liittyvää koulutusta, kehittämistyöpajoja ja toiminnan auditointeja. Lisätietoja www.mcs.fi/tyoyhteiso

Jaa somessa

Muita aihepiiriin liittyviä artikkeleita

Auditointi tukee organisaation toimintaa ja sen kehittämistä
Työnhallinnalla tuottavuutta ja työhyvinvointia
Valikko